Spar tusenvis på USB pinner

Spar tusenvis på pinner

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=

USB-pinnene for TV har kommet for å bli. Se hvordan du kan spare tusenvis av kroner gjennom strømmeaktørene og en liten pinne.
Binder sammen stua:
En USB-pinne får alle dine digitale enheter til å kommunisere med hverandre - trådløst. Foto: SCANPIX

Binder sammen stua: En USB-pinne får alle dine digitale enheter til å kommunisere med hverandre – trådløst. Foto: SCANPIX

Eple-TV:
Apple var tidlig på banen med å introdusere sin alt-i-ett -boks. Men navnet til tross, Apple-TV er ikke en TV. Foto: SCANPIX

Eple-TV: Apple var tidlig på banen med å introdusere sin alt-i-ett -boks. Men navnet til tross, Apple-TV er ikke en TV

Fakta om strømming
Strømming ( streaming) er en digital måte å spille av innhold ( film, TV-serier, musikk etc.) direkte fra internett. Brukeren velger selv når man vil benytte seg av innholdet. Strømming baserer seg ikke på bestemte tidspunkter. Alt materiale ligger på eksterne servere som til enhver tid gjør innholdet tilgjengelig for kundene. På engelsk brukes begrepet on-demand om denne formen for innholdstilbud.

Et regnestykke som Dagens Næringsliv (saken krever dagspass eller digitalt abonnement) har gjort i dag viser at du som TV-seer kan spare nesten 9000 kroner over to år ved å kutte kabel-abonnement og lisensavgift og i stedet ta i bruke strømmetjenesten og de nye TV-pinnene.

Googles mye omtalte Chromecast til knappe 300 kroner ble revet bort fra både nettbutikker og vanlige utsalgssteder da den ble lansert i EU-landene forrige uke. Den hendige lille USB-pinnen stikkes inn i HDMI -kontakten på TV’en din og kobler seg til det trådløse nettverket ditt  og lar deg strømme innhold fra for eksempel YouTube eller Netflix via nettbrett, mobil, eller laptop til TV-en.

Med andre ord vil du i løpet av få minutter kunne forvandle din vanlige TV til en Smart-TV, og det kun for noen få hundrelapper.

Mange «dingser» å velge i

Men Google Chromecast er ikke den eneste muligheten du har til å kutte ut dyre kabel-abonnement. Også «dingser» som Apple TV, Playstation 3 og 4, Xbox 360 og Xbox One ( sistnevnte lanseres ikke i Norge før i september) og Amazons USB-pinne er alternativer for å få sett TV uten binding. 

Hvordan?

Jo, NRK nett-TV er gratis og strømmetjenester som Netflix og HBO Nordic koster fortsatt kun 79 kroner i måneden, en brødel av den summen du i dag betaler for kabel-abonnement – og med et langt større utvalg. Rene nettjenester som YouTube er gratis og også der finnes det en rekke filmer og TV-serier gratis til benyttelse.

Har ingen planer om å «ta» kabelleverandørene

Jarle Thalberg hos mediebyrået Carat Norge sier til Dagens Næringsliv at Google Chromecast vil føre til en knallhard kamp om seerne og annonsekronene. Google Norge derimot sier seg svært fornøyd med salget, men hevder at målet ikke er å «ta» kabelleverandørene.

 – Vi tjener ikke penger på Chromecast, sier Jan Grønbech hos Google Norge.

 – Men det er viktig for oss at folk får muligheten til å se innhold på den beste skjermen de har i huset, og det er som regel alltid TV’n.

Enorm pågang

Elkjøp har så langt opplevd en enorm pågang av kunder som er ute etter å skaffe seg Chromecast-brikken. Butikkjeden har allerede måttet bestille opp en ny ladning på 40 000 flere av Chromecast.

 – Elkjøp er et selskap med en lang historie, sier innkjøpsdirektør Andreas Westgaard i Elkjøp til Dagens Næringsliv.

 – Men bare et par ganger tidligere har jeg sett lignende oppstyr og oppmerksomhet rundt et produkt som er blitt lansert hos oss.

Din nye TV-hverdag

Dagens Næringsliv har satt seg ned med et regnestykke som viser at du kan spare 9000 kroner over en to-årsperiode på USB-pinnene og strømmetjenestene.

Tradisjonell kabel-TV  (for eksempel Canal Digitals grunnpakke) pluss NRK-lisens og installasjon vil i løpet av to år ha kostet deg 17 086 kroner. USB-pinner og strømmetjenester derimot vil komme på 8,089 i samme periode. I dette regnestykket som inkluderes ikke bredbåndskostnadene.

Alternativer

Så hvilke alternativer har du når det kommer til USB-pinner og strømmetjenester?

Ikke like mange som for eksempel USA og Storbritannia der Xbox One og Amazon er langt mer synlig i markedet enn i Norge, men Norge er et land som tar til seg nye teknologiske løsninger svært raskt sammenlignet med andre europeiske land. Her er de mest naturlige valgene du har i dag:

Apple-TV: Tv-boks for strømming av tjenester som Netflix, YouTube, Flickr, Vimeo

Google Chromecast: USB-pinne for strømming fra hjemmenettverk.

Amazon: Ikke offisielt lansert i Norge ennå, men funker på samme måte som Chromecast.

Playstation 3 / Playstation 4: Spillkonsoll med strømmekapabilitet. Har bl.a. Netflix, YouTube og Viaplay.

Xbox 360: Spillkonsoll med strømmekapabilitet. Har bl.a. Netflix, YouTube, Viaplay og HBO Nordic.

Nintendo Wii U: Spillkonsoll med strømmekapabilitet. Har Netflix.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg