Ny fse-guide kan forhindre strømulykker

FSE

Nelfo lanser en ny utgave av Brukerguide for FSE og NEK EN 50110-1 (fse-lavspenning). Dette er i samarbeid med Energi Norge og NEK. Den forteller på en praktisk måte hvordan man sikrer seg selv og sine medarbeidere slik at arbeid på elektriske anlegg trygt kan gjennomføres.

 

– Vi ser at nesten alle tilfeller av registrerte strømulykker skyldes brudd på fse (forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg), sier fagsjef Bjørn Sørensen i NELFO. Fse-guiden er derfor en naturlig del av vår satsing på elsikkerhet og HMS.

3000 rammes av strømulykker hvert år

I følge Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) rammes bortimot 3000 personer av strømulykker hvert år. De fleste er profesjonelle som arbeider med elektrisitet på jobben.

Strømulykker kan gi umiddelbare skader, som brannsår og hjertestans, og senskader i form av muskel- og skjelettplager, psykiske lidelser og skader på nervesystemet. Det kan også gi alvorlige følgeskader.

– Det er en leders ansvar å sørge for å iverksette nødvendige sikkerhetstiltak for å unngå skade på liv, helse og materielle verdier og etterleve fse. Det skal være like trygt å jobbe på anlegg med spenning som uten, sier Sørensen.

Alle bedrifter er pålagt å gjennomføre en årlig sikkerhetsopplæring for sine ansatte. Lederen bør legge til rette for dette. Fse-guiden er et hjelpemiddel i dette arbeidet og lederen bør vurdere å skaffe denne til samtlige ansatte i bedriften.

 

Revidert brukerguide fse-lavspenning

 

Brukerguide for lavspenning er en veiledning til “forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg” (fse) og NEK EN 50110-1.

Fse-guiden er en hjelp i arbeidet med å etablere og vedlikeholde lovpålagte sikkerhetsprosedyrer for entreprenører. Guiden viser på en praktisk måte hvordan man sikrer seg selv og sine medarbeidere.

Om den nye NEK 400

NEK 400  Ny versjon i 2014 Gjelder fra 01.07.14
NEK 400:2014 lanseres under Eliaden 2014. Det har vært en tradisjon å slippe ny utgave av normsamlingen under dette arrangementet ? som er en viktig møteplass for elbransjen.

​ Forskrift om elektriske lavspenningsanlegg viser til NEK 400 som en egnet metode for oppfyllelse av myndighetskravene. Derfor er myndighetene sentrale deltakere i utarbeidelsen av normserien, et arbeid som gjøres sammen med andre bransjeaktører i normkomite NK 64.

Selve «grunnmuren» og hovedstrukturen i NEK 400 vil beholdes som tidligere, men det vil komme en del endringer i selve kravene. Siden siste utgave ble lansert i 2010 har det vært gjort en del justeringer i de internasjonale normene. Dette vil bli reflektert i den nye utgaven. De største endringene kommer i del syv ? som er tilleggskrav til de generelle kravene i del fire og fem. Her finner man imidlertid mange og viktig krav for spesielle installasjoner, men også for vanlige boliginstallasjoner. Det vil også komme tre nye avsnitt i del 7, som vil supplere de eksisterende. Det er også en del endringer i de generelle delene 4 og 5, samt justeringer i del 8.

 

  • Modus på ladeutstyret
  • Jordfeilbryter
  • Samtidighetsfaktor
  • Periodisk kontroll
  • Ytre påvirkning
  • Overspenningvern 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top