Dette er årets brannfelle

Dette er årets brannfelle

? Tanken er kanskje å lage en midlertidig løsning til elektrikeren kommer.

 

Her ser du hobbyelektrikerens skrekkarbeid i sikringsskapet. Folk vet ikke hvilken fare de utsetter seg for, mener branneksperter.

? Noen ganger er det nesten utrolig hvilken brannfare boligeiere setter seg selv og sine i uten å være klar over det, sier brannansvarlig Paul Ivar Myrstad i Anticimex. 

Anticimex har utført rundt 17 000 inspeksjoner av boliger og bygninger det siste året.

Manipulerte sikringsskap er gjengangeren. To eller flere kurser kobles sammen for å få mer strøm. Koblingen øker risikoen for overbelastning og varmgang i husets strømledninger og strømuttak.

? Tanken er kanskje å lage en midlertidig løsning til elektrikeren kommer. Men så går tiden, og løsningen blir permanent og glemmes bort.

 

Sikringsskap

Feil tilkobling i skjøteledninger med mange uttak påtreffes også hyppig.   

? Mange vet ikke at faste installasjoner, som tv eller varmeovn, skal rett i eget veggstøpsel. Ikke sjelden kommer vi over brunsvidde, digre koblingsklaser. Flergrenete skjøteledninger ligger som regel i skjul bak sofaen eller under stereobenker fordi man ikke vil se dem. Og ute av syne er ute av hodet, sier Myrstad.

Skjøteledninger skal ikke brukes til elektriske apparater som medfører langvarig høy belastning.

Forsikringsselskapene er ikke veldig glad i hobbyelektrikerne blant oss. Informasjonsdirektør Jon Berge i If Skadeforsikring karakteriserer Anticimex? bilder som ??hårreisende??.

? Jeg blir nesten litt oppgitt av å se dette. Det er potensielle dødsbranner som venter på å skje, sier Berge.

If og andre forsikringsselskaper har avkortning som ris bak speilet hvis de etter en brann kommer over hjemmelagete løsninger i det elektriske anlegget.

? Vi reduserer ikke forsikringsutbetalingen for å spare penger, men for å unngå alvorlige hendelser. Det hjelper tydeligvis lite for noen. Ved å vise fram bilder som dette håper jeg flere blir klar over de åpenbare farene ved å behandle elektrisk anlegg selv, sier Berge.

 

 IKKE ETTER BOKA: Et eksempel på overbelastning. En del av ledningene kommer fra et større akvarium, en fast installasjon som skulle vært plugget rett i veggfaste stikkontakte

 

  TILDEKKET: Her hadde beboerne pakket inn røykvarsleren med sølvpapir så den ikke skulle utløses av matos. Det ville den ikke gjort av brannrøyk heller.

Noe selv

Varmekabler og annet elektrisk installasjonsmateriell kan kjøpes av hvem som helst, men skal kun installeres av autorisert elektriker. Utsalgssteder er også pålagt å informere kjøperen om dette.

? Noen leker hobbyelektriker for å spare penger og blir lurt av å ha sett andre koble selv uten at det begynte å brenne. Holdningene må endres for at vi skal få bukt med problemet, sier Paul Ivar Myrstad i Anticimex.  

Noe er det likevel lov å gjøre selv, men kun småting. Du kan bytte brytere strømledninger til lampetter og bordlamper og lignende, samt støpslene på skjøteledninger og apparatkontakter. Utskifting av dekklokk for brytere, stikkontakter og koblingsbokser er også lov.

Etter 2010 er imidlertid slutt på at du kan montere taklamper med ledningene låst i sukkerbiter. Nye hus bygges i dag med en såkalt DCL-kontakt til taklamper, en minikontakt, som tillater at du plugger i ny lampe selv. Se bilde under.

 


DCL kontakt uten tilkobling og med tilkobling.


Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top