Visste du at Elbiler var populært for over hundre år siden?

Derfor vant bensinen!

De første El-biler

 

 

 

 

 

 

 

Rundt 1900 begynte biler å bli riktig så populære i USA. Det fantes bensinbiler, damp biler og elektriske biler, og mest populære var Elbilen. El bilen var pålitelig, støyet og luktet lite sammenlignet med bensinbilen, Startet raskere og hadde lenger rekkevidde enn dampbilen som måtte fyres opp og som måtte etterfylles med vann etter kort distanse. 

Først i Norge var Staværn Bilfabrik som produserte i 1919 ca. 10 elektriske lastebiler

Med bedre landeveier kunne bilen kjøre ut av byene, og rekkevidden fikk stor betydning. Dessuten kom Fords svært billige biler bare med bensinmotor. Etter hvert gjorde elektriske startere 
også den tunge håndsveiven overflødig.

Tommas Edison var en ivrig forkjemper for Elbil, og det ble gjort forsøk på å monopolisere drosjetrafikken med standardiserte Elbiler. Edison startet fabrikasjon av  NiFe  akkumulatoren (egentlig en variant NiCa med jern som var billigere enn Ca) nettopp med tanke på drift av Elbil. For by og lokaltrafikk var Elbilen ideell. 

Så hvorfor forsvant Elbilen for så å  bli borte i nesten 100 år? 
Det kunne jo virke som noen slo av strømmen, og det var vell det som nærmest skjedde. 

Edison benyttet likestrøm (DC) i sine distribusjonsnett, men en konkurrent, Westinghouse, hadde hørt om vekselstrøm (AC) i Europa.  Westinghouse importerte transformatorer fra  Gaulard-Gibbs i Frankrike og AC Generatorer fra Siemens og startet å bygge ut et AC distribusjonsnett i Pittsburgh. 

Dette var starten på «strømkrigen», på den ene siden Edison som kjempet for DC (på grunn av sine mange patenter) på den andre siden Tesla som Westinghouse hadde leiet inn i forbindelse med introduksjon av 2(3) faset AC. (note 1.)

Tesla hadde funnet opp prinsippet med det roterende magnetfelt og den børsteløse AC motoren alt i 1883. Tesla utviklet hele systemet med distribusjon og transformatorer for 60Hz AC som benyttes i USA. Striden mellom Edison og Tesla kalles «strøm-krigen» og var bitter. Edison designet f.eks den elektriske stol for å vise hvor farlig AC var.

Elbilens akkumulator må lades med likestrøm og batteripakkene ble tilpasset DC distribusjonsnettets spenning. Når DC nettet forsvant var infrastrukturen i praksis borte. Halvleder teknologien lot vente på seg og det ble dyrere og vanskeligere å lade batteriene, men DC var i bruk i mange byer temmelig lenge, i sentrale deler av Manhatten helt til 2005 for elevator drift.

Det kan derfor virke ironisk at Tesla får en Elbil oppkalt etter seg, men det er vell fortjent, nå har teknologien tatt igjen hans ideer og transistorteknikk gjør det nå mulig å kjøre hans 2(3) (note 1.)fase AC motor på strøm fra batterier.

Eneste som kan gjøre at El-bil blir like populært som bensinbil, det er om den kan brukes på samme måte. Batteriene varer mye lengre og den kan brukes til mer enn by-bil.

Tiden vil vise, eller vil dette bare bli et nytt misslykket forsjøk?

Moderne El-biler


 


 

 

Krigen i mellom vekselsstrøm og likestrøm

Bilde av Nikola Tesla ( Vekselsstrømmens far ” AC “)


Bilde av: Thomas Edison ( Likestrømmens far ” DC ” )
 

Dette viser noe om hvor langt et menneske er villig til å gå bare for å statusere et poeng. Tragisk!

Oppfinneren Thomas Edison gjennomførte elektrosjokk, og han fanget hendelsen på film. Edison brukte filmen i sin kampanje mot George Westinghouse og AC teknologi.

 Edisons markedsføring av likestrøm for elektrisk kraftdistribusjon på bekostning av den lettere overførbare vekselstrømmen utviklet av Nikola Tesla og promotert av Westinghouse. I motsetning til likestrøm kan vekselstrøm transformeres opp til veldig høye spenninger og overføres over lange avstander gjennom tynnere og mindre kostbare ledninger for så å bli transformert ned igjen for distribusjon til sluttbrukere.

Topsy Elephant tilhørte Forepaugh Circus og tilbrakte de siste årene av sitt liv på Coney Island Luna Park. Fordi hun drepte en trener (som brente henne med en tent sigar), og deretter ble aggressiv mot to andre trenere som hadde rammet henne med en høygaffel. Topsy ble ansett som en trussel mot mennesker av sine eiere og drept av elektrosjokk 4. januar 1903 i en alder av 36.

I utgangspunktet skulle Topsy bli hengt, men andre måter ble vurdert da det amerikanske Society for Prevention of Cruelty and Animals protesterte. Edison foreslo deretter elektrosjokk med vekselstrøm, som hadde blitt brukt for utføring av mennesker siden 1890. Topsy ble matet gulrøtter fylt med 460 gram kalium cyanid før den dødelige strømmen fra en 6600-volts vekselstrømskilde ble sendt løpe gjennom kroppen hennes, delvis som en demonstrasjon av hvor “usikker” hans konkurrent (George Westinghouse) vekselstrøm var. Arrangementet ble opprinnelig sett av anslagsvis 1500 mennesker.

20. juli 2003 ble et minnesmerke for Topsy reist på Coney Island Museum.

Når dette nå er tilgjengelig så tenkte jeg at dette også illustrere hvor farlig strøm er. Tenker på de som jobber med høyspent, jobber jo med livet som innsats.

Tenk HMS og tenk AUS!

Kabelstrekksanger fra 1979. Alt for en positiv arbeidsmoral.

Kabelstrekksanger fra 1979. Synger for å gi bedre arbeidsmoral ved lange kabelstrekk.

Vet ikke om jeg hadde hatt tålmod ed å jobbe og samtidlig høre på han her synge, eller hva det kan kalles. Men det hadde gitt en god latter i de første 10 minutter ihvertfall 😛 

 

Har du eller noen du kjenner en slik ovn!? Få den kastet med en gang

Fra NRK:

Etter jul har oljefylte ovner som står på hjul, vært den direkte årsaken til to boligbranner i Alta. Det ene huset brente helt ned. Der var beboerne på ferie og hadde latt tre slike oljefylte ovner sørge for at temperaturen i huset holdt seg på plussiden. Deriblant oljeovnen du ser på bildet.

Hver fjerde ovn er det feil på, og de er overrepresentert ved brannårsaker.

Vi vet at denne oljeovnen var årsaken til brannen. De to andre ovnene i huset var like hele, mens denne var sprengt, forteller Johnny A. Berg i det lokale eltilsynet.

 

Høyt trykk inni ovnen har ført til at en sveiseskjøt har revnet, slik at oljen har sprutet ut. Oljen har antent, og sørget for at det nå bare er aske igjen av en enebolig i Alta.

NEK 400:2014 Krav 1 og Krav 2

Krav 1 og krav 2, er noe man beregner for å finne ut om hva slags sikring man skal ha for effekt forbruket, så den ikke løser ut ved overbelastning. Man må også velge en kabel som har en strømføringsevne som er bedre enn termiske utløsningen, da den kan bli varm.

Formel for krav 1 og 2:
Bolig, NEK 400:2014 823.433,1 Gjelder for tverrsnitt opptil 4 kvadrat.
Krav 1 = Ib (P/U) ≤ In
Krav 2 = I2 (In x 1,45) ≤ Iz

Industri: NEK 400:2014 433,1
Krav 1 = Ib (P/U) ≤ In
Krav 2 = I2 (In x 1,45) ≤ Iz (Iz x 1,45)   eller   Ib ≤ In ≤ Iz

3 fas kurs: NEK 400:2014 823.433.1 og NEK 400:2014 433.1
Krav 1 = Ib (P/U x 1,73)
Hvis det er bolig så gjelder NEK 400:2014 823.433.1 og hvis det er industri gjelder NEK 400:2014 433.1

I2 = Termisk utløsning etter oppgitt tid av leverandøren (normalt 1 time).

I industri kravet så trenger vi ikke å ha med I2 hvis det er 1,45 prøvestrøm, dette er fordi Iz blir uansett større enn I2 kravet. Da blir det følgende kravet brukt: Ib ≤ In ≤ Iz

Beregning av krav 1 og 2:
Eksempel.

Vi har en varmeovn i en bolig, som har en effekt på 2000W, 2 fas kurs, utført som åpen forleggning. 
Ib = P/U = 2000W/230V = 8,7A ≤ In = nærmeste sikring, som er 10A. 
I2 = 10 x 1,45 = 14,5A (termisk utløsning)  ≤ Iz = dette må vi sjekke i tabell 52b i NEK 400, hva strømføringsevnen for kabel som lagt åpen er.
Iz = 19,5A som da tilsvarer en 1,5mm2 kabel. 

Kilder: NEK 400:2014 og Montørhåndboka

Strømulykker, hva bør du gjøre, hvilke skade kan oppstå

video:strmulykke hva gjr jeg      

De fleste elulykker og strømskader rammer profesjonelle som arbeider med elektrisitet, men det hender også at andre utsettes for denne type uykker.

Ca. 3000 yrkesaktive personer rammes av strømulykker hvert år. I alvorlige tilfeller kan strømulykker medføre omfattende skader eller død. Ytre og indre forbrenning, hjerte- og pusteproblemer og nyresvikt er eksempler på mulige helseeffekter. De fleste strømulykker ender heldigvis bra, men både høy- og lavspent strømulykker kan medføre små skader, alvorlige skader eller dødsfall. Mange av de som utsettes for strømulykker får senskader som f.eks. psykiske plager, nerveskader, eller muskel- og skjelettlidelser. Slike symptomer og skader kan utvikle seg over tid, gjerne uker, måneder eller år etter ulykken. Det er derfor viktig at alle som har vært utsatt for en strømulykke oppsøker helsevesenet, både av medisinske, og trygde- og arbeidsrettslige årsaker.

 

 

En 42 år gammel elektriker fra California fikk for 10 år siden hele 14.000 volt i kroppen da han jobbet ved en høyspentledning.

Ulykken førte til at synsnerven hans ble skadet, og at han fikk grå stær. Fire uker etter det kraftige støtet, fikk han stjerneformede merker i øynene.

 

Ved alvorlige strømulykker er det viktig å:

 

  • gi nødvendig førstehjelp og varsle medisinsk nødtelefon på 113.
  • tenke på egen sikkerhet slik at den som skal yte førstehjelp ikke utsetter seg for samme type strømulykke som den forulykkede
  • være oppmerksom på hjerte-/lungeproblemer, Brannskader og fallskader.
  1. Hjerte-/lungeredning bør prøves i lengre tid enn etter vanlig hjertestans.
  2. Ved brannskader er nedkjøling viktig, og i den forbindelse er det viktig å undersøke hele kroppen siden det alltid er minst to kontaktpunkter ved strømgjennomgang.

Den forulykkede skal umiddelbart fraktes til sykehus, etter nødvendig førstehjelp, dersom personen har opplevd noe av det følgende:

  • Har vært utsatt for høyspent.
  • Har vært utsatt for lynnedslag.
  • Har vært utsatt for lavspent strømgjennomgang med sannsynlig strømvei gjennom kroppen.
  • Har vært bevisstløs eller omtåket rett etter ulykken.
  • Har brannskader. Har tegn på nerveskader (f.eks. lammelser).

Les mer i denne artikkelen! Strømskader ved strømgjennomgang

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top