. Elfag - fagstoff innen elektro, humor og almenn interresse
Søk i bloggen!
Loading Searchbox

Skrevet 25.05.2012 kl.11:09. Ligger i kategorien Fagprøve og eksamen

0


Fagmessig tilpassing av kanaler!

 

Når vi monterer en kanal så bruker vi ferdiglagde vinkler, værtfall de som er nøye på en fagmessig utførelse. Dette skjer dessverre så alt for skjeldent og ikke for å snakke om prisen på en L skjøt for en standard TEK kanal. Hvordan løser vi dette med tanke på en fagmessig utførelse og samtidlig spare penger? Riktig, vi sørger for å  sage til kanalene i riktig vinkel slik at framtoningen er fagmessig. Det kan være aktuelt med forskjellige vinkler men den mest vanlige er den alla dørkarm vinkelen ( 45 grader ) Om du ser på dørkarmen så ser du jo lett hvordan de har saget det til. Akkurat slik som dørkarmen er saget til, skal vi sage til kanalene.

For å finne vinkelen til en L skjøt så er det kun nødvendig å vite bredden på kanalen,. Grunnen til det er at den bredden kanalen har er den lengden fra yttersiden på kanalen og innover vi trenger for å kunne få ønsket vinkel. Er kanalen 10 cm brei så setter vi målebåndet på enden an kanalen og måler 10 cm innover. Der setter vi ett merke for så og trekke en strek som går på skrå over til motsatt siden i enden av kanalen. Om du sager etter denne streken så får du en vinkel på 45 grader. Du sparer jo tid ved å bruke en gjærsag som du stiller inn på 45 grader. Men har du ikke dette tilgjengelig så er det aktuelt og gjøre som jeg akkurat beskreiv.

Av og til skal vi montere kanalen i en bestemt vinkel ( dog sjeldent) og da er det greit og hvite hvor mange cm/mm fra enden på kanalen og innover til der du skal starte streken som går på tvers på kanalen over til endehjørnet på kanalen. Om det er den delen av kanalen som skal monteres loddrett så tegner vi streken fra eller til venstre hjørnet. Er det kanalen som ligger vannrett så blir det høyre hjørnet.

Om du eksempelvis har oppgitt vinkelen å så skal beregne hvor mange cm inn på kanalen du skal måle så finner du frst cosinus til vinkelen, deretter bruker du faktoren og deler den på bredden på kanalen. Da får du lengden på tverrstreken ( hypotenesus), men den vi hvil ha er streken som går fra enden og innover. Men da er det bare og bruke pytagoras for å finne den lengden vi vil vite ( som er motstående katet)

Eksempel: cosphi= inverse verdien til 45 grader = 0.707

L= C= B / cosphi = 10cm / 0,707 = 14,14cm

L = √C² - B²= √14,14cm² - 10cm²= 10cm

Sånn gjør vi det når vi har oppgit ønsket vinkel.


 

Ingen kommentarer
Velkommen! Takk for at du valgte å stikke innom her, det hadde vært hyggelig om du ville legge igjen et spor før du drar igjen. Legg meg gjerne til som venn på blogg.no og liker gruppen på facebook


Følg oss på facebook!

Støtt elfag.blogg.no med en liten donasjon. Vi ønsker å vidreutvikle bloggen. Om alle som leste dette donerte 40kr så ville dette dekket kostnadene ut året.


Push to mail me

Email me


Nyeste innlegg

Hva synes du skal plasseres her i margen? Er din web side så spennende at den fortjener en plass her? Har du andre forslag? Send mail med forslag.

hits