isolasjonmåling / Megging

Ved hjelp av isolasjonmåling finner vi ut om den elektriske installasjonen inneholder jordfeil.

Isolasjonmåling (megging)

Vi isolasjons-måler (megger) for å sjekke at det elektriske anlegget er “tett”. For å forsikre oss om at det ikke er jordfeil i installasjonen, måler vi derfor isolasjons-resistansen mellom hver spenningsførende leder og jord. Denne målingen er enklest å gjøre i fordelingsskapet.

En analog megger.

Moderne analog megger

Digital megger

Dette er en megger jeg har personlig erfaring med. Denne her kan jeg anbefale til alle. Den måler også spenning og man kan bruke den til å kontrollere kontinuiteten for jordingssystemet. Dette er det beste måleutstyret jeg har hatt. Grunnen til at jeg mener det er at for det første så kan man teste i mellom 100V og 1000V, bakgrunns lys. Kan kalibrere den etter lengde for testkabler og lignende, slik at man kan få en nøyaktig verdi når man måler kontinuitet, det er en hold knapp, max/min resultat og til summen av max 1800,-. Å det vil jeg si er å få utrolig mye for pengene.

Prosedyre:

  • Slå av spenningen på anlegget.
  • Koble fra utstyr som inneholder elektroniske kretser. Slikt utstyr kan nemlig bli ødelagt av målingen. OBS! Overspenningsvernet må alltid kobles ut! Heldigvis er det jo kjempe enkelt å koble ut overspenningsvernet, vi bare tar ut de ampullene som er i vernet. De skal lette kunne byttes siden vernet er ødelagt etter det har ledet bort høye spenninger. Det er logisk når man tenker etter. For overspenningsvernet skal jo beskytte mot store spenninger og siden meggeren sender ut en testspenning på 500V så vil jo vernet reagere på dette og lede denne spenningen mot jord. Det er jo feil å si at vernet blir ødelagt men ampullene er ikke lengre brukbar og må derfor byttes med nye. Er det overspenningsvern som er laget som et støpsel, de som skal beskytte Tv og data, så må disse kobles ut også.

fig 1. Kontakter med innebygget overspenningsvern. Beskytter Tv og PC

fig 2. Et vanlig overspenningsvern for 3 faset system. Eksemplet over er IT-230V

fig 3. En enkelt kontakt For beskyttelse av PC og Tv

fig 4. Et trefase overspenningsvern for IT-230V

fig 5. Eksemplet over viser et overspenningsvern for TN-system 400V. Der ser vi at en kan ta ut ampullene. Alle disse skal være ute når man megger med 500V som testspenning. Man kan jo megge med 250V om det er noen grunner til at man ikke kan ta ut ampullene. Test resultatet som skal være minst 1Mohm vil si noe om man bør teste nærmere og med høyere spenning. En ting er sikkert, å det er at det er bedre å teste med 250V enn ingenting. 

fig 6. Det er en lur investering og koble i fra all elektronikk som kan ta skade av en spenning på 500V, sånn som termostater og lignende. På kurser der det er en termostat så kan man jo bruke en test spenning på 250V eller helt ned til 50V når det er snakk om alarmsentral og lignende. Dette må man vurdere alt etter som. Om man måler med en testspenning på 50V eller 250V så skriv om dette i sluttkontrollen og begrunn hvorfor.

 

Om en er sikker på at alle kurser tåler 500V så kan man måle alle sikringene samtidig, i stede for en kurs om gang. Om man måler på denne måten og man får under 1Mohm, så må man kontrollere hver enkelt kurs. Men det er tidsbesparende ved å gjøre det på denne måten.

  • Koble den svarte målepinnen (merket EARTH) på PE jord-skinnen i fordelingsskapet, og la den stå der.
  • Koble den røde målepinnen (merket LINE) til én og én fase. Slik gjør du til du har målt alle kursene

Denne testen blir utført med en spenning på 500 V, og forskriftene sier at vi må ha minimum 1 Mohm for at anlegget skal være godkjent.

Man leser av verdien i dette displayet. Alle verdier over 1 Mohm er godkjent i vanlige kretser opp til 500 V.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg