Nå blir det tredje verdenskrig?

I april hadde nettavisen en artikkel om frykten for tredje verdenskrig pga Ukraina krisen, med det som var heldigvis da var ar Russland ikke hadde gått inn i Ukraina. Men i dag så er det meldinger om at Russland invaderer Ukraina og er det nå da et skritt nærmere tredje verdenskrig? Kan vel se sånn ut men vi får håpe at Putin våkner  fra sin lille psykose og forstår at det han nå driver med er ille for hele verden inkludert Russland selv. Men Hitler hørte jo ikke på fornuft han heller, så mulighetene for at han våkner er relativt små.

 

Russland-ekspert Edward Lucas tror Vladimir Putin har et ønske om å ta tilbake mange av de tidligere Sovjet-statene.

 

Jeg tror ikke det er en overdrivelse å si at det kan bringe oss farlig nær en atomkrig.

Dypt inne i de flate og pregløse landskapet i Ukraina er det svært mulig at tredje verdenskrig begynner og ta form. Snart står vi overfor et vanskelig valg. Vi kan velge å se bort ifra ansvaret for å beskytte Ukraina og Baltikum ? nesten garantert Putins neste mål ? fra russisk aggresjon, eller så kan vi gjøre et siste forsøk på å forhindre Russland i å gå videre med sine imperialistiske ambisjoner.

Slik starter en kronikk i Daily Mail, skrevet av forfatter og The Economist-journalist Edward Lucas. Han må kunne kalles en ekspert på feltet, ettersom han har skrevet flere bøker om Russland og i en årrekke jobbet han som korrespondent i Moskva.

Risikerer militær eskalering

I en svært pessimistisk kronikk langer han ut mot NATO og de vestlige ledernes passivitet i møte med Vladimir Putin og hans åpenbare ambisjoner om å utvide landegrensene vestover.

Lucas drøfter flere av handlingsalternativene til Vesten og konkluderer med at det er et valg mellom pest og kolera. Hvis vi velger å bekjempe Putin, risikerer vi en forferdelig militær eskalering, og jeg tror ikke det er en overdrivelse når jeg sier at det kan bringe oss farlig nær en atomkrig. Putin vet dette og han tror at vi kommer til å gi etter.

Den russiske lederen mener at Sovjetunionens kollaps var en geopolitisk katastrofe. Han mener at Russland ble fratatt sitt imperium av Vesten og nå vil han ha det tilbake, skriver journalisten.

I kronikken tar han til orde for å sette opp en stor NATO-front i det han kaller de mest sårbare landene. Dessverre, mener han, så blokkerer enkeltland det han mener er de riktige løsningene.

Tror Putin vil la folket lide

NATOs modige general General Philip Breedlove ønsker å dele etterretning med Ukraina og øke den militære tilstedeværelsen i de mest sårbare medlemslandene – Polen og Baltikum. Men Det Hvite Hus blokkerte det første forslaget og Tyskland blokkerte det andre.

– Lederne våre håper at diplomati vil få Putin til å trekke seg tilbake. Kanskje kan man få ham til å forstå at konfrontasjon ikke er i russernes interesser? Markedene straffer allerede rubelen (den russiske valutaen, journ. annm) og store russiske selskaper. Men den tilnærmingen viser at man har misforstått en mann som Putin. Han er forberedt på å la folket lide økonomisk og risikere krig for å oppnå det han mener er i nasjonens interesse. Vi i Vesten er ikke forberedt på det samme, skriver Russland-eksperten og fortsetter med å gjøre rede for hvorfor Russland kommer til å sette kursen for Baltikum etter at han er ferdig med Ukraina.

VG skriver i dag at Russland går inn i Ukraina med militære styrker.

<img src="http://1.vgc.no/drpublish/images/article/2014/08/28/23283758/1/990/2289405.jpg" alt="

UKRAINA: Russiske soldater skal nå ha rykket inn i Ukraina. Her er ukrainske soldater i gang med sikre et sjekkpunkt i Mariopol i Øst-Ukraina onsdag.

” />

Russland er i ferd med å invadere Ukraina, ifølge regjeringen i Kiev. Både USA og en lokal opprørsleder bekrefter at russiske soldater deltar i kampene i Øst-Ukraina.

Myndighetene i Russland benekter fortsatt at de har sendt soldater inn i nabolandet. Men opplysningene bekreftes nå av alle de andre viktigste partene som er involvert i konflikten.

 

En journalist fra nyhetsbyrået Reuters observerte torsdag en kolonne med pansrede kjøretøyer og soldater som kjørte gjennom et område rett overfor grensen til Ukraina.

Ingen av soldatene eller kjøretøyene hadde standard militære identifikasjonsmerker. Reuters-journalisten så imidlertid et Mi-8-helikopter med en rød stjerne, lik russiske militærsymboler, som landet ved siden av et militært førstehjelpstelt.

Kolonnen kjørte østover, vekk fra den ukrainske grensen, gjennom et åpent landskap nær landsbyen Krasnodarovka i Rostov-regionen.

Soldater

Ifølge den prorussiske opprørslederen Aleksandr Zakhartsjenko har over 3.000 russiske borgere kjempet på hans side i konflikten. Mange av disse skal være soldater som har ferie eller permisjon fra sine stillinger i det russiske forsvaret.

? De vil heller ta ferien sin sammen med oss ? brødre som kjemper for deres frihet ? enn å ligge på stranda, sier Zakhartsjenko i et intervju som er lagt ut på nettsiden til TV-stasjonen Russland-24.

Zakhartsjenko er statsminister i den selverklærte Folkerepublikken Donetsk øst i Ukraina. Han sier opprørerne vil erobre havnebyen Mariopol, og ukrainske regjeringsstyrker bekrefter at de er presset ut av flere viktige områder.

? Stadig flere soldater

Også USAs ambassadør i Ukraina mener det stemmer at russiske soldater deltar i kamphandlinger i Øst-Ukraina.

 

CNN melder at opptil 1000 tungt bevæpnede russiske soldater skal ha rykket inn i Ukraina. Dette skal nyhetskanalen ha fått bekreftet av amerikanske myndigheter.

? Et økende antall russiske soldater intervenerer direkte i kampene på ukrainsk jord, skrev ambassadør Geoffrey Pyatt på Twitter torsdag. Samtidig anslo en kilde i NATO at tusen russiske soldater opererer i nabolandet.

Ukrainas ambassadør til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), Ihor Prokoptsjuk, hevder at Russland har startet en invasjon.

? Vi har registrert en direkte invasjon gjennomført av russiske militære i de østlige delene av Ukraina, sa han etter at OSSE-landene torsdag var samlet til krisemøte om konflikten.

Tirsdag møtte Ukrainas president Petro Porosjenko sin russiske kollega Vladimir Putin til toppmøte i Hviterusslands hovedstad Minsk. Den ukrainske presidenten beskrev samtalene som svært vanskelige, og Putin sa at Ukraina selv må finne en løsning på konflikten.

EU ekstremt bekymret

EU er ekstremt bekymret for utviklingen i Ukraina, ifølge en talsperson for EUs utenrikssjef Catherine Ashton. Hun krever at Russland stanser alle fiendtlige handlinger og strømmen av militært personell og våpen over grensen til Ukraina.

Myndighetene i Ukraina har bedt EU om militær støtte «i stor skala». I tillegg oppfordret de Unionen til å vedta nye sanksjoner mot Russland på EU-toppmøtet som skal holdes lørdag.

Russlands rolle i Ukraina-konflikten har vakt stor bekymring i mange land i Øst-Europa. Litauen, som for tiden er medlem av FNs sikkerhetsråd, kalte rådet sammen til krisemøte om Ukraina torsdag.

 

Også Norges utenriksminister Børge Brende (H) er dypt bekymret for utviklingen i konflikten. Han mener det nå er fastslått at russiske soldater deltar i destabiliseringen av Ukraina.

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg