Eksempel på løsning av oppgave ( Planlegge utførelse av ringjord.)


 

 

Fornemoen flyplass skal bygge nytt verksted for vedlikeholdsavdelingen. Det nye verkstedet skal oppføres på ett plan av ferdige betongelementer montert på en bærekonstruksjon av stål.
El-kraft og tele skal mates fra eksisterende terminalbygg som har en Ra = 30Ω.

 

Planlegge jordelektroden:

  • Beskriv hvordan du vil utføre jobben.

Etter planeringsarbeidene er ferdig skal det utføres en måling for å dokumentere overgangsmotstand til jord.

  • Beskriv hvordan du vil gå frem for å måle overgangsmotstand til jord.
   • Hvilken type instrument vil du bruke?
   • Hvordan utføres en slik måling?
   • Ønsket måleresultat.
     

   Planlegge utførelse av ringjord.

   Jordingslederen skal være en Cu wire på 25mm2 iht NEK 400 §542.3

   Vil legge Jordelektroden på frostfri dybde under dreneringen. Dette er for at jordelektroden skal få og kontakt med jord.

   Da sidekantene på bygningen er over 20m benytter jeg tverrforbindelser for å unngå potensialforskjeller. Hentet fra montørhåndboka side 32.

   Vil ha jordtilkobling mellom hovedfordeling og underfordeling. Jordwire og evt skjøter skal presskjøtes eller sveises for god og varig forbindelse iht NEK 400 §542.3.2 Ledere som er koblet til hovedgjordskinne skal kunne frakobles iht NEK 400 §542.4.2

   For å se hva man kan forvente av måleresultater beregner jeg Ramax ved hjelp av opplysninger tatt i fra oppgaven for å sikre at forskriften om max berøringsspenning ikke blir større enn 50V AC

   Ra=Ub/Ij=Ij=2*trafo=2*200kVA=400kVA=400kVA/230V=1,73mA=50V/1,73mA=28,74Ohm

   Jeg forventer under 59ohm da Ra hovedbygning har en overgangmotstand på 30ohm. Rtot= Rah+Ra=30+28,7=58,7ohm

   Måling av Ra bruker vi installasjonstester (Eurotester)

   Vil lese bruksanvisningen til Eurotester for å sikre at målingene blir gjort så gode som mulig. Sørge for at jeg har nødvendig tilbehør som måleelektroder, måleledninger for å kunne måle Ra

   Trepungtsmetoden.

   Man kobler to måleledninger til ringjorden. Man benytter to måleelektroder. Den ene plasseres på diagonalens lengde av bygget, den andre plasseres på rett linje i en avstand som tilsvarer 62% av den første måleelektrodens avstand fra jordelektroden. Leser av målingen! For å kontrollere målingen flytter man måleelektroden som sto på 62% til 52% avstand og foretar en ny måling. Derreter samme måleelektrode flyttes til 72% og foreta ny måling og noterer måleresultatet. Hvis avviket ikke er mer enn 5-10% kan vi si at den første målingen var riktig. Ved større avvik, flytt måleelektrodene litt lengre ut og ta nye målinger.

   Topungtsmetoden.

   Få opplysninger fra elverket om deres måleresultater av deres jord. Bryt spenningen. Koble Elverkets jord og lokal jord fra hovedjordskinnen.. Påse at det ikke er noen kontakt mellom everkets jord og lokal jord for å forhindre feilmåling. (Grønn og sort) måleledning kobles til frittstående ringjord, Ra-lokal. (Rød og Blå) måleledning sammenkobles til elverksjord, Re. Måler lokal jord med elverksjord i serie. Les av måleresultatet og trekk i fra: Ra=Rmålt ? Regelverk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19 kommentarer
  1. hva er tullet med Ra formelen, du skriver at formelen er Ra=Ub/Ij
   men når du regner ut bruker du 400kVA/230V (Ij/Ub)
   og skal det ikke stå 400mA isteden for 400kVA (det har du iallefall skrevet i et annet inlegg)
   ???? er så forvirret

  2. Når du har beregnet Ij, har du skrevet “2*trafo = 400kVA” ?? skal det egnetlig være 400mA? Og etterpå har du tatt “400kVA / 230V = 1,73mA” skjønte ikke denne formelen. skulle vell stått 400mA og ikke 400kVA. hvordan kan ma da dele I på U for å få en ny I? Mulig å få en forklaring? så forvirret at hodet gjør vondt.

  3. Forstår ikke Ra formel?: Det betyr kilovolt amper. Det er for at det er 400kva i trafoen. Vi bruker oppgitt verdi fra e verket for å kunne beregne jordfeil. Du kan se på det som kW men siden det er en trafostasjon så blir det kVA. Å Watt / Volt = Amper

  4. Lillehjelper: Man estimerer en jordfeil til å være 2mA pr. KVA. Så får vi oppgitt at trafostasjonen er på 400kVA så ganger vi dette med 2mA for å finne jordfeilstrømmen for anlegget. Å så dimensjonere vi jording og jordfeilbryter etter dette. Er det en bolig så må vernet være på 30mA. Men hadde det vært i et verksted så kunne dimensjonen på jordfeilbryter setter på 100mA eller lignende

  5. Hei.
   Kan jeg få tilgang til materiallet her inne?
   Jeg skal ha AUT4003 eksamen mandag 6/6-2016, og skulle gjerne hatt noe av det du skriver så bra om.
   På forhånd takk!
   Mvh
   Even

  6. StoreHjelper: Jo takk for sikker en en velment hjelp. NEK400 virker det ut som om du aldri har lest, stemmer det? NEK 400 er en “norm” som hjelper deg med veiledninger for å kunne utføre arbeide etter forskriftenen på enklest mulig måte. Hvordan vil du dokumentere at du har utført foskriftsmessig arbeid om du ikke bruker NEK 400 ?

   NEK 400 er det sentrale henvisningsgrunnlaget i forskrift om elektriske lavspenningsanlegg. Myndighetene angir at forskrift, veiledning til forskrift og norm samlet spesifiserer det minimums sikkerhetsnivå som kreves.

   Å grunnen til at du ser bruk av § er for at det i normen refereres til loven, eksempelvis § 32.Merking av kabler, vern og annet materiell.
   Som du også finne hos lovdata. https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/1998-11-06-1060

   Håper dette hjalp deg i søken etter fagstoff

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg