. hits
Elfag - fagstoff innen elektro, humor og almenn interresse
Loading

Skrevet 29.09.2014 kl.09:20. Ligger i kategorien Blogg

0


For morro skyld!

 Her er det passende og linke til en nettbutikk som selger kule klær for menn og kvinner, just say :) Følg denne linken!
Loading

Skrevet 28.09.2014 kl.09:14. Ligger i kategorien Blogg

0
Dronen kalles DHL Parcelcopter, og er utviklet i samarbeid med universitetet i Aachen og selskapet Microdrones. Parcelcopter har en aerodynamisk utformet container under de fire propellene sine, med plass til gods.

Det er ikke store lasten dronen kan ha med seg ? 1,2 kilo er grensen. Totalt veier dronen under 5 kilo og flyr i maksimalt 50 meters høyde. Maksfarten er 18 meter i sekundet.

Dronen i pilotprosjektet er spesialbygget for å fly ut til øya Juist, og har derfor en rekkevidde på 12 kilometer.

 En spennende utvikling. Tenk om alle etater brukte slike til hjelp? Disse kunne flyge ut utstyr til fjellklatrere i nød som må vente på at redningsmannskap kan nå stedet og mye mer.

Om du vil kjøpe deg en billig drone så dra på denne nettsiden, der finner du alt en teknologi freak kan tenke seg.

 

Loading

Skrevet 25.09.2014 kl.08:10. Ligger i kategorien Blogg

0
Dette må være den teiteste leken på lenge. Enn å gjøre slikt mot seg selv da? En ny trend hvor unge mennesker filmer at de tenner på seg selv og legger videoene ut på sosiale medier.

Over hele landet rapporteres det om nye tilfeller av unge mennesker som heller parafin eller annet brennbart materiale på kroppen sin før de tenner på.

15-åring omkom

Nylig omkom en 15 år gammel gutt fra New York av brannskader etter å ha blitt utfordret til å tenne på seg selv. 

16-åringen ligger nå på sykehus med alvorlige brannskader i nakken, ansiktet og brystet.


Loading

Skrevet 24.09.2014 kl.14:18. Ligger i kategorien Blogg

0


Den nye iPhone 6 kan bli bøyd: Foto; THE CANADIAN PRESS/Hannah Yoon

En av salgsargumentene med iPhone 6 har vært at den skal være vanskelig å ødelegge, og at glasset er hardere enn noen gang. Men det spørs om skaperne ikke har tenkt på at telefonen kan bli bøyd.

Toppen kan bli bøyd

Det er toppen av telefonen som kan bli bøyd om den ligger lenge i lommen. Nå har bilder av bøyde iPhone 6 begynt å dukke opp på sosiale medier, og mange brukere melder om det samme problemet. 

iPhone 6 er nemlig tynnere enn sine forgjengere, og siden iPhone 4 er telefonen også blitt lengre. Det skaper problemer når man både går og sitter med telefonen i lommene. 

Problemer også med iPhone 5

Flere brukere melder også at iPhone 5 kan bli bøyd. Ifølge nettstedet cultomac.com ble det ikke gjort forbedringer i forhold til problemet med iPhone 6. Siden den er tynnere kan problemet med bøyning ha forverret seg på de nyeste modellene. 

En av salgsargumentene med iPhone 6 har vært at den skal være vanskelig å ødelegge, og at glasset er hardere enn noen gang. Men det spørs om skaperne ikke har tenkt på at telefonen kan bli bøyd.

Kan hjelpe med deksel. Se på denne nettsiden om du kan finne noe som passer!

Noen brukere sier man kan unngå bøyd telefon ved ikke å sitte med den i lommen. Et deksel kan også gjøre susen. Apple har enn så lenge ikke kommentert ryktene.

Om du vil kjøpe deg nyttige hjelpemidler til det meste av dine teknologiske produkter så bør du gå inne på denne linken her. Der kan du nok finne det meste :)

 

Loading

Skrevet 22.09.2014 kl.16:22. Ligger i kategorien Automasjon

0


Loading

Skrevet 20.09.2014 kl.16:11. Ligger i kategorien Gode tips

0


Dette er en genial nettside som jeg kom over og bare må dele denne med dere.

Tiden nærmer seg for å skifte til vinterdekk og mange vil nok behøve å kjøpe seg nye. For mange så er det et problem med å finne riktige dekk til sine biler, hvertfall om man vil gjøre det billigst mulig, som er å gjøre det selv.

Om du går inn på denne siden så er det bare å skrive inn reg nummer på bilen og du vil da automatisk kunne finne de dekkene som passer til din bil, genialt enkelt vil jeg si.
Kjør forsiktig!

Finner dekk som passer

Loading

Skrevet 19.09.2014 kl.21:01. Ligger i kategorien Blogg

0


KAN TA FYR: I KIna døde en kvinne 24. juli 2014 etter at iPhone-telefonen hennes ga henne elektrisk støt i løpet av natten. Illustrasjonsfoto: AP Photo/Richard Drew.

Nordvest i Kina døde en 18 år gammel kvinne etter at mobiltelefonen hennes, en iPhone 4s, ble overopphetet og ga kvinnen et dødelig elektrisk sjokk.

Hun ble oppdaget av den eldre søsteren sin, som fant henne liggende i sengen livløs og med store brannskader. Ved siden av henne lå mobiltelefonen med en ødelagt skjerm, skriver The China Times.

Rettsmedisinere på stedet konkluderte med at kvinnen døde av elektrisk støt. 

Ikke første gang

Hendelsen er dessverre ikke unik. På samme tid i fjor døde en kinesisk flyvertinne da hun besvarte et anrop mens iPhonen hennes sto på lading. Det skal ikke ha vært en original iPhone-lader som ble brukt.

Tok fyr i lomma

I 2012 kunne TV 2 fortelle om 17 år gamle Henri Helminen, som fikk seg et ordentlig sjokk på vei til jobben da iPhonen hans tok fyr i bukselommen.

Hele hendelsen ble filmet av overvåkingskameraet utenfor arbeidsplassen.

Henri fortalte at han hørte en lyd fra telefonen like før han kjente varmen i fra baklomma.

Ikke lad om natten

På Norsk Brannvernforening sine hjemmesider oppfordrer de folk til å trekke mobilladeren ut av kontakten når oppladningen er fullført.

«Lading bør helst skje på dagtid mens det er folk til stede. Eventuelle produksjonsfeil eller skader på utstyret kan føre til brann. Pass på at utstyret ikke blir tildekket av tøy eller andre ting som øker faren for overoppheting og brann», oppfordrer Brannvernforeningen.

Loading

Skrevet 15.09.2014 kl.13:13. Ligger i kategorien Gode tips

2


 

«ØDELAGT»: Det er ingen vei tilbake når TV-en først er plombert. Selve antenneinngangen fjernes og loddes slik at dersom man igjen ønsker å benytte TV-en som TV, må hovedkortet skiftes. Plomberinger koster 1.250 kroner å få utført.

Ps! om du vil kjøpe spennende gadget varer så trykk på linken. Alt mellom himmel og jord :)

NRK-lisensen tar ikke hensyn til hva slags utstyr du har. Har du utstyr som TV, DVD-spiller eller dekoderboks, behøver du som regel ikke betale mer enn én lisens per husstand. Det innebærer også at hvis du kaster ut alle TV-er, men får internett gjennom en boks med TV-mottaker, er du fortsatt betalingspliktig.

Løsningen er derfor først å få oversikten på hvilke dingser du har som inneholder en mottaker. Så snart du har kvittet deg med dekoderboksen din, og andre dingser med mottaker, må du på et autorisert verksted med TV-en din. Det er nemlig mottakerdelen som er lisensbelagt ? ikke selve TV-skjermen. Dermed er det slik at du kan deaktivere mottakeren og samtidig fjerne lisenskravet.

Verkstedet setter på en plombering på antenneinngangen, noe som effektivt gjør TV-en til en fancy dataskjerm.

Når jobben er gjort, gir verkstedet deg en bekreftelse på at TV-en er plombert. Siste trinn er at du selv sender en beskjed til NRK om at plomberingen er gjennomført. Da er det viktig at bekreftelsen fra det autoriserte verkstedet legges ved.

De fleste husstander trenger bare å betale en NRK-lisens. Har du hytte, faller den også under den samme lisensen. For bedrifter stiller det seg annerledes. Her må man betale full NRK-lisens for alle TV-er man har. Brukes TV-en kun som monitor, kan det være mye penger å spare ved å plombere TV-en.

Loading

Skrevet 14.09.2014 kl.14:10. Ligger i kategorien Elektronikk prosjekter

0


Om du liker å fikse og ordne hjemme så vil du helt sikkert finne mye nyttig på " denne " nettsiden. Alt mulig av spennende gadgets :)

 


Loading

Skrevet 14.09.2014 kl.13:49. Ligger i kategorien Elektronikk prosjekter

0


Om du liker å fikse og ordne med alt mulig hjemme så bør du ta deg en tur på " denne " nettsiden, for der har dem mange Mc-Gyver produkter for alle oss som elsker gadgets og lignende :)

Klikk her 

Loading

Skrevet 14.09.2014 kl.13:34. Ligger i kategorien Greit å vite

0


"how to" innlegg for hvordan man kobler etter amerikansk standard. Siden det er noen fra USA som leser dette også så setter vel de pris på dette innlegget. I USA så kobler de på samme måte som om vi kobler et TN-C-S


Loading

Skrevet 12.09.2014 kl.16:28. Ligger i kategorien Blogg

0


Skulle bare mangle at en blogg om elfag, elektronikk og teknologi ikke skulle ha noe om film :)

Jeg streamer mye film og online tv fra min laptop og over til min tv via chromcast.                                                                                                                                        

Chromcast tror jeg må være noe av det mest geniale som google har kommet med. Om jeg plomberer vekk antenneutaket på min tv og dokumenterer dette, som jeg igjen sender til lisensavdelingen til NRK så vil jeg slippe å betale årsavgift. Det er jo perfekt. Tv2 får du online, Nrk er online, pluss masse andre engesle tv kanaler. Netflix er også genial i å bruke via chromecast siden de har kodet den sånn at den er tilpasset på best mulig måte.

For å komme til en genial filmside så trykk bare på linken under. Vel bekomme ;) Disse er forresten gratis

Klikk her

Online Film og tv serier!

 

Loading

Skrevet 12.09.2014 kl.16:05. Ligger i kategorien el-fag

0


Her kan du finne mye godt fagstoff. Siden man kommer i kontakt med mange eldre anlegg så vil du nok finne det nyttig å lese dette. Meste er jo helt klart relevant i moderne sammenhenger også.


Loading

Skrevet 11.09.2014 kl.21:37. Ligger i kategorien Blogg

0


Du får virkelig sug i magen av å følge disse to i toppen av en radiomast. Det er helt utrolig å tenke på at noen utfører så skumle jobber. Jeg personlig hadde besvit lenge før toppen. Dette er virkelig respektfullt.

Se og kjenn suget i magen ;)

 

Loading

Skrevet 04.09.2014 kl.10:54. Ligger i kategorien Blogg

0


Gutter trykker her ;)


 

Nylige hørte jeg en "skryte" historie om en elektriker som har fast sex med lærlinge-jenta han har med seg. For det første er dette oppsigelsesgrunn for elektriker, for det andre så har elektriker-jenta blitt utnyttet, lell om det ikke er ment sånn. Elektriker kan bli anmeldt for å ha utnyttet sin stilling for å oppnå sex. Opplever du som jente eller mann for den saks skyld dette så mld i fra til din sjef eller HMS asvarlig. Ved fortsatt trakasering bør også  arbeidsmiljøvernet kobles inn og bedriftshelsetjenesten. For dette er den værste sort av missbruk. Elektriker har ansvar for de, De ser opp til deg og dermed har overgriperen all mulig spillerom for din lille tissefant, som mange menn ikke har evnen til å tenke lenger enn.Uansett om lærlingen skulle samtykke til sex så bør alle vite at lærlingen kanskje sier ja da hun er redd for at å si  nei kan skape kjipe konsekvenser i ettertid. Elektriker har fortsatt utnyttet sin stilling. Kommer det fra andre yrkesgrupper så er det like galt da lærlingen befinner seg i en sårbar situasjon.

Ta ansvar for våre lærlinger og de eventuelle ansatte som er så dumme at de må utnytte sine stillinger. Ikke nok med at dette er grov uforstand men dette er på kundens og sjefens regning. Husk Arbeidstilsynet,.kontakt dem heller 1 gang for mye enn en gang for lite. Gå på linken for å kunne tipse anonymt, å dette gjelder alle brudd på arbeidsmiljøloven!

Lærlinger skal ha ei trygg opplærling ihht læreloven, lærlingen har rett på godt arb.miljø og lærlingen har rett på det de fleste tar for gitt, gjensidig respekt.

Mobbinng og utnyttelser på jobb blir slått hardt ned på. Opplever du mobbing eller andre former for trakasering og du vet ikke hvem du skal snakke med? send en mail, så skal jeg hjelpe deg så best jeg kan :) Elfag.blogg.no
 Noen eksempler på seksuell trakasering, på jobb og i livet ellers. Bør alltid anmeldes!

Noen tar deg på puppene uten lov

Noen dasker deg på rompa

Klyper deg i rompa

Kommer med utmerkelser om ditt utseende.

SPM om sex

Du vet vel om mange flere, gjerne dele de med oss

Loading

Skrevet 02.09.2014 kl.12:14. Ligger i kategorien el-fag

0


Loading

Skrevet 02.09.2014 kl.12:06. Ligger i kategorien el-fag

0


Ta høyde for at det som er beskrevet under er fra 90 tallet. Mye er jo likt ennå, mange kommer borti eldre anlegg så dette er relevant i dag. Bare husk at man er selv ansvarlig for å oppdaterer seg etter gjeldende forskrifter og normer slik at du hele tiden utfører arbeid etter gjeldende forskrift. Men fleste boliger er jo bygget for så lenge siden at det er viktig å ha kunnskap fra eldre lærebøker.

 

Loading

Skrevet 02.09.2014 kl.11:38. Ligger i kategorien el-fag

0


Her er noen forklaringer om åpent og skjult anlegg, planlagt på nittitallet. Siden man ofte kommer over eldre anlegg så er dette en grei info og ta med seg videre. Samtidig så er det en grei illustrasjon av bøying av stive rør, noe som er relevant å vite også i dag.

For info trykk her! 

 

Loading

Skrevet 01.09.2014 kl.11:01. Ligger i kategorien Våtromsnormen

0


Loading

Skrevet 01.09.2014 kl.10:10. Ligger i kategorien Alarmer

0


Om du liker å fikse og mikse hjemme så bør du dra på " denne " nettsiden for å finne det du trenger :)
Feriesikring av bolig

Feriesikring av bolig

Ikke noe er som ferie: dra bort fra hverdagen og hus og hjem. Samtidig er det deilig å komme tilbake til hverdagen og hus og hjem etter ferien. Ekstra stas er det om huset er i samme tilstand og med samme inventar som da du dro.

Boligen er utsatt når den ikke har det daglige tilsynet. Det er for eksempel utrolig hvor mye vann som kan strømme inn over alt hvis en dårlig kobling eller et sprukket rør har fått boltre seg en uke. Kanskje det har vært heftig tordenvær mens du stekte i sola. Kanskje PC, TV, dekodere, modem, PC, keramiske topper, kjøleskap og frysere er stein døde? Eller kanskje de ikke er der i det hele tatt? Enhver tyv foretrekker en tom bolig. Innbruddstyver i boliger er som regel vinningskriminelle som tar alt av verdi. I enkelte tilfeller har det vært så ille at de til og med har stukket av med parketten!

Sikring mot innbrudd og tyveri tar vi senere i artikkelen. Først konsentrerer vi oss om det aller viktigste: elektrisitet og vann. Livsnødvendige begge to, men også svært ødeleggende når de er ute av kontroll.

Sikring av strøm 
Hvis du ikke allerede har gjort det bør du snarest ta en telefon til elektrikeren og få installert overspenningsvern i sikringskapet. Et overspenningsvern sentralt i sikringskapet fungerer slik at det tar alle plutselige topper i spenningen inn i huset og sender den rett til jord, i stedet for å forplante sjokket utover i ledningsnettet og til alle dine elektriske apparater. Slike topper i spenningen er vanligst ved tordenvær etter lynnedslag, men de kan forekomme ellers også. Et overspenningsvern er en billig forsikring mot ødelagt utstyr og i verste fall brann. Selvfølgelig duger dette dårlig hvis du får et direkte lynnedslag rett i skapet, men det er heldigvis sjelden.

Sentralt overspenningsvern i sikringskapet er en klok investering.

Sentralt overspenningsvern i sikringskapet er en klok investering.

I tillegg til sentralt vern i sikringsskapet kan du kjøpe små plugger som stopper eventuell overspenning som har sluppet ut på ledningsnettet ditt. Det er vanlig at en slik plugg beskytter ledninger i ca et par meters radius fra stikket. Da er det en selvfølge at pluggen står i et stikk med en jordet kurs.

Men ? når du skal på ferie, da drar du naturligvis ut stikkene til de mest sårbare og dyreste produktene. Som f.eks TV, PC, stereo etc. Husk også å ta ut antennekabelen fra veggstikk(ene). Legg gjerne kontaktene så langt vekk fra stikkene som mulig.

Varmekabler senkes til lavest mulig nivå. Foruten det vi kommer til senere i artikkelen er det egentlig kun fryser og kjøleskap som skal summe og gå mens du er borte.

Sikring av vann
Det er ganske enkelt. Når du klargjør boligen for en lengre ferie, da stenger du av hovedkrana. Den har du enten i vannfordelingsskapet eller ved inntaket i huset. Det er absolutt ingen grunn for ikke å stenge hovedkrana når du drar på ferie.

Varmtvannsberederen? Trekk ut kontakten eller slå av kursen. Det er ingen vits i at denne står og varmer opp vann du ikke skal bruke.

Er takrennene tette? Forsikre deg om at de IKKE er det før du drar på ferie. Kanskje kommer det styrtregn over flere dager. Er nedløpene tette, da kommer vannet en annen vei.

Tyverisikring ? generelt
Det er om å gjøre å gi inntrykk av at du slett ikke er på ferie og at huset er bebodd mens du er borte. Da er det viktig å sørge for at postkassa ikke renner over og søppeldunken er tom. Det er en invitasjon. Det beste trikset mot dette er å :

A. Stoppe alle aviser.
B. Bestille oppbevaring av posten hos posten.
C. Sørge for å merke kassa med at du ikke ønsker uadressert reklame.
D. Sørge for at du har en låsbar postkassa tyven ikke kan titte i.

Allier deg med en nabo eller venn og be disse om jevnlig å sette nye søppelsekker i dunken din. Sørg også for at disse har ett eller annet i poser som de legger i søppelsekkene.

Full postkasse er katastrofe. Foto: Posten.no.

Full postkasse er katastrofe.

Naboen eller vennen bør også jevnlig ta en titt på inngangsdøra di. Ligger det noe som kan se ut som kiler under døra? Enten av tre eller papir? Disse må fjernes, for tyvene bruker disse for å merke om noen har åpnet døra i det siste.

Ikke trekk for alle gardiner. Gi inntrykk av at huset er i aktivitet. La gjerne et ukeblad ligge oppslått på kjøkkenbordet, sett en kaffekopp på bordet.
Sørg for at alle dører og vinduer er forsvarlig lukket og låst! Terrassedører bør ha nøkkellås, dette kan du eventuelt ettermontere i en eldre dør. Låssylindre for formålet får du bla. Hos Clas Ohlson.

Hvis du fremdeles bruker fasttelefon, sørg for å viderekoble denne til mobilen din! IKKE bruk telefonsvarer. Ikke legg inn fraværsassistent i Outlook. IKKE skriv om dine ferieplaner på Facebook eller Twitter. Sørg for at INGEN i familien har gjort dette.

Koble diverse lamper til tidsur. Gjerne også en gammel radio. Slike tidsur får du kjøpt billig over alt, blant annet Clas Ohlson. Sørg for å stille inn lys av og på og radio av og på på forskjellige tider i forskjellige rom.

IKKE la tomkasser til f.eks TV, stereo eller PC ligge og flyte utenfor huset. Det er en invitasjon til skurkene.

Tyverisikring ? alarm og overvåkning
Uansett hva noen måtte mene: Det lønner seg å ha alarm med direkte overføring og vekterutrykning fra et vaktselskap. Velg det selskapet som er størst i ditt område. Det betyr at de har mange kunder der og patruljerer ofte og dermed kommer raskere til hvis alarmen skulle gå.

Trådløs boligalarm over GPRS gir sikkerhet.

Trådløs boligalarm over GPRS gir sikkerhet.

Velg en trådløs GPRS-alarm. Da slipper du skjemmende kabling og skurken har heller ingen linjer å klippe over. Få montert opp nok sensorer, både bevegelsesdetektorer og dør/vindussensorer. Sørg for at alarmskiltet og oblatene er meget godt synlige fra veien og at alle vinduer er forsynt med oblater.

Du kan også vurdere å installere lyskastere med bevegelsessensor og skumringsrele. Dermed risikerer tyven som lusker rundt huset i mørket å plutselig bli opplyst av flere hundre watt. Det gjør jobben hans langt mer offentlig og mindre interessant for ham. Slike lyskastere med sensorer får du kjøpt billig hos bla. Clas Ohlson. Monter opp rundt alle hjørner, innstill sensoren slik at det er umulig å nærme seg huset uten å trigge dem. Du ser en slik lyskaster avbildet i ingressbildet til denne artikkelen.

Tyverisikring-IP-kamera
Hvis du føler en trang for å vite om det ser bra ut hjemme når du er borte, kjøper du trådløse IP-kamera med zoom, panorama og tilte-funksjon. Monter kameraene på de mest strategiske plassene innendørs (og utendørs, dersom du føler for det).

Domekamera er et utmerket valg innendørs.

Domekamera er et utmerket valg innendørs.

Velg kameraer som starter opptak ved bevegelsesdeteksjon. Kjøp kameraer av samme merke. På den måten kan du kikke deg rundt omkring i huset ditt fra en hvilken som helst PC i hele verden, husk å notere deg passordet du brukte da du satte dem opp!

Innendørs er såkalte dome-kamera minst synlige og minst skjemmende. Tyven må lete lenge før han ser og eventuelt får ødelagt dette. Utendørs kameraer er mer synlig, sørg for å montere dem relativt regnfritt og gjerne høyt, slik at de er vanskelig tilgjengelig. Kameraene må naturligvis ha IR slik at du ser godt i mørke.

Ulempen med IP-kamera er at du må ha trådløs router og bredbåndsmodem stående og gå. PCen hjemme trenger ikke å være koblet til. Husk overspenningsplugg til router og bredbåndsmodem! IP-kamera kjøper du definitivt best og billigst på Ebay. Se denne lenken:http://rover.ebay.com/rover/1/711-53200-19255-0/1?icep_ff3=9&pub=5574693347&toolid=10001&campid=5336359423&customid=ordne_ipkamera&icep_uq=wireless+ip+camera&icep_sellerId=&icep_ex_kw=&icep_sortBy=12&icep_catId=382&icep_minPrice=&icep_maxPrice=&ipn=psmain&icep_vectorid=229466&kwid=902099&mtid=824&kw=lg

Eller bla gjennom tilbudene direkte her:

Når alt dette er gjort har du gjort en god innsats for at hjemmet ditt er det samme når du kommer tilbake.

Vintertips:
Vinterstid var det svært mange innstigningstyverier rundt omkring, hovedsakelig begått av østeuropeiske banditter. Når det blir vinter og dette skjer i et nabolag burde det vel være mulig å finne noen gamle reve eller bjørnesakser på et loppemarked og gjemme dem i snøen nær utsatte vinduer?

 

Loading

Skrevet 01.09.2014 kl.10:03. Ligger i kategorien humor

0
Velkommen! Takk for at du valgte å stikke innom her, det hadde vært hyggelig om du ville legge igjen et spor før du drar igjen. Legg meg gjerne til som venn på blogg.no og lik gruppen på facebook


Følg oss på facebook!

Støtt elfag.blogg.no med en liten donasjon. Vi ønsker å vidreutvikle bloggen. Om alle som leste dette donerte 40kr så ville dette dekket kostnadene ut året.


Push to mail me

Email me


Siste innlegg

Hva synes du skal plasseres her i margen? Er din web side så spennende at den fortjener en plass her? Har du andre forslag? Send mail med forslag.