. Elfag - fagstoff innen elektro, humor og almenn interresse
Søk i bloggen!
Loading Searchbox

Skrevet 06.03.2016 kl.06:48. Ligger i kategorien el-fag

0


video:strmulykke hva gjr jeg
      

De fleste elulykker og strømskader rammer profesjonelle som arbeider med elektrisitet, men det hender også at andre utsettes for denne type uykker.

Ca. 3000 yrkesaktive personer rammes av strømulykker hvert år. I alvorlige tilfeller kan strømulykker medføre omfattende skader eller død. Ytre og indre forbrenning, hjerte- og pusteproblemer og nyresvikt er eksempler på mulige helseeffekter. De fleste strømulykker ender heldigvis bra, men både høy- og lavspent strømulykker kan medføre små skader, alvorlige skader eller dødsfall. Mange av de som utsettes for strømulykker får senskader som f.eks. psykiske plager, nerveskader, eller muskel- og skjelettlidelser. Slike symptomer og skader kan utvikle seg over tid, gjerne uker, måneder eller år etter ulykken. Det er derfor viktig at alle som har vært utsatt for en strømulykke oppsøker helsevesenet, både av medisinske, og trygde- og arbeidsrettslige årsaker.

  

En 42 år gammel elektriker fra California fikk for 10 år siden hele 14.000 volt i kroppen da han jobbet ved en høyspentledning.

Ulykken førte til at synsnerven hans ble skadet, og at han fikk grå stær. Fire uker etter det kraftige støtet, fikk han stjerneformede merker i øynene.

 

Ved alvorlige strømulykker er det viktig å:

 

  • gi nødvendig førstehjelp og varsle medisinsk nødtelefon på 113.
  • tenke på egen sikkerhet slik at den som skal yte førstehjelp ikke utsetter seg for samme type strømulykke som den forulykkede
  • være oppmerksom på hjerte-/lungeproblemer, Brannskader og fallskader.
  1. Hjerte-/lungeredning bør prøves i lengre tid enn etter vanlig hjertestans.
  2. Ved brannskader er nedkjøling viktig, og i den forbindelse er det viktig å undersøke hele kroppen siden det alltid er minst to kontaktpunkter ved strømgjennomgang.

Den forulykkede skal umiddelbart fraktes til sykehus, etter nødvendig førstehjelp, dersom personen har opplevd noe av det følgende:

  • Har vært utsatt for høyspent.
  • Har vært utsatt for lynnedslag.
  • Har vært utsatt for lavspent strømgjennomgang med sannsynlig strømvei gjennom kroppen.
  • Har vært bevisstløs eller omtåket rett etter ulykken.
  • Har brannskader. Har tegn på nerveskader (f.eks. lammelser).

Les mer i denne artikkelen! Strømskader ved strømgjennomgang

Ingen kommentarer
Velkommen! Takk for at du valgte å stikke innom her, det hadde vært hyggelig om du ville legge igjen et spor før du drar igjen. Legg meg gjerne til som venn på blogg.no og liker gruppen på facebook


Følg oss på facebook!

Støtt elfag.blogg.no med en liten donasjon. Vi ønsker å vidreutvikle bloggen. Om alle som leste dette donerte 40kr så ville dette dekket kostnadene ut året.


Push to mail me

Email me


Nyeste innlegg

Hva synes du skal plasseres her i margen? Er din web side så spennende at den fortjener en plass her? Har du andre forslag? Send mail med forslag.

hits