. Elfag - fagstoff innen elektro, humor og almenn interresse
Søk i bloggen!
Loading Searchbox

Skrevet 04.12.2013 kl.14:54. Ligger i kategorien el-fag

0


Viktig med lynavledning for båt
Hvis det er tordenvær, kobler du slepelinene til fire stag og lar slepelinene henge ned i vannet. Under et normalt tordenvær er sannsynligheten for at det skal slå ned i båten i størrelsesorden 1:1000. Denne sannsynligheten er relativt stor og påvirkes ikke av om båten har lynavleder eller ikke.
Dersom lynet slår ned i en båt uten lynavleder, vil lynet forårsake materielle skader på sin vei ned i vannet. Risikoen for direkte eller indirekte personskade er stor. Seilbåter bør derfor være utrustet med lynavleder. Slepelinene gjør stagene til lynavledere som vesentlig reduserer risikoen for at et lynnedslaget skal treffe andre deler av båten.

  

Sikringsholder for hovedsikringer

 

Hvis noe går galt i båtens elektriske system er det viktig at det finnes en hovedsikring som kan forhindre alvorlige skader.

Alle nye båter har hovedsikring i nærheten av batteriene men det mangler i mange eldre båter.

Skyllermarks sikringsholder "XS Vri" har feste for en hovedsikring opp til 750A. Den har spesialskruer og spesialbrikker for å vrisikre. Vrisikring gjør at høy strøm kan sleppes igjennom.

Sikringsholder XS er en enklere modell som har feste for en hovedsikring opp til 250A. Den er ikke vrisikker.

 

Slik monterer du en sikring

Når du monterer en sikring på sikringsholderen er det veldig viktig at du gjør som på bildet under. Sikringen plasseres direkte mot kabelskoen.
Hvis en mutter eller brikke havner mellom sikringen og kabelskoen vil motstanden i mutter eller brikke gi så stor varmeutvikling at hele holderen kan risikere å smelte.

Ved eventuell overbelastning kommer sikringsholderen til å smelte eller i værste fall brenne opp før sikringen løser ut. Derfor er det veldig viktig og aldri plassere en mutter eller brikke mellom kabel og sikring

 

Ingen kommentarer
Velkommen! Takk for at du valgte å stikke innom her, det hadde vært hyggelig om du ville legge igjen et spor før du drar igjen. Legg meg gjerne til som venn på blogg.no og liker gruppen på facebook


Følg oss på facebook!

Støtt elfag.blogg.no med en liten donasjon. Vi ønsker å vidreutvikle bloggen. Om alle som leste dette donerte 40kr så ville dette dekket kostnadene ut året.


Push to mail me

Email me


Nyeste innlegg

Hva synes du skal plasseres her i margen? Er din web side så spennende at den fortjener en plass her? Har du andre forslag? Send mail med forslag.

hits